Menopauza

Menopauza reprezintă întreruperea fiziologică a ciclurilor menstruale datorată încetării secreţeiei hormonale a ovarelor (estrogen şi progesteron).
Menopauza survine între petruzeci şi cincizeci de ani (cu un vârf la cincizeci şi doi de ani).
Ea se desfăşoară în două etape: premenopauza şi menopauza confirmată.
Premenopauza durează mai multe luni sau mai mulţi ani. Este marcată printr-o succesiune de cicluri cu sau fără ovulaţie. Secreţiile hormonale devin neregulate. În timp ce secreţia de estrogen persistă, secreţia de progesteron de către corpul galben (denumire dată foliculului ovarian care şi-a eliberat ovulul) descreşte. Sângerările menstruale devin neregulate.
Menopauza confirmată succede premenopauzei. Secreţia hormonală a ovarului încetează. Sângerările menstruale au dispărut. Nivelul de gonadotrofine este foarte ridicat în sânge şi în urină.
Simptome şi semne
Acestea legate de scăderea mivelului de estrogen (hipoestrogenie) variază de la o femeie la alta. Bufeurile afectează între 75 şi 85% dintre femei. Intensitatea şi durata lor sunt variabile. La început, ele apar noaptea, apoi se modifică în timpul zilei, la sfârşitul meselor sau cu ocazia eforturilor. Sunt cauzate de o puternică vasodilataţie. Se traduc printr- senzaţie de căldură în tot corpul şi o înroşire a feţei care prinde gâtul şi partea de sus a pieptului. Ele sunt însoţite de o teamă şi de o impresie de sufocare şi se termină printr-o transpiraţie abundentă, mai ales, pe faţă, pe ceafă.
Tulburări sexuale – Apar infecţii urinare, volumul sânilor se diminuează. Apar o fragilitate osoasă care este direct legată de apsenţa secreţiei ovariene. Această diminuare a densităţii osoase şi a solidităţii osului poate antrena fracturi la nivelul vertebrelor sau ale colului femural, etc.
Bolile cardiovasculare (angr, infarct miocardic) – Prezintă un risc mai mare de apariţie de la menopauză, estrogenii nemaijucând rolul protector faţă de ateroscleroză.
Tulburările psihice sunt frecvente, tulbuările eoţionale ca salturile de dispoziţie, iritabilitatea, insomnie, anxietatea pot să li se asocieze vertij, oboseală fără cauză organică cu tulburări de memorie, cu o lipsă de concentrare, uneori, poate apărea
Tratament
Tratamentul constă în administrare succesivă de estrogeni şi progesteron entru a imita un ciclu menstrual de douăzeci şi opt de zile (hormonoterapie de substituţie).

Leave a comment